Verende zadelpen voor de bakfiets: de Ergotec PM-705!

Verende zadelpen voor de bakfiets: de Ergotec PM-705!

Een bakfiets is over het algemeen erg stijf en geeft weinig comfort. Met een lagere bandenspanning kan er iets aan comfort gewonnen worden, maar een te lage bandenspanning zal zorgen voor extreme slijtage van de wang van de band. Bovendien zal dit leiden tot een grote(re) kans lekke banden en dat willen we niet, al helemaal niet met een bakfiets. Een verende zadelpen voor een bakfiets zorgt voor een comfortabelere rit. Studio Vollebak heeft de Ergotec PM-705 uitgebreid getest in een Urban Arrow Family bakfiets waar we, tot op de dag van vandaag, nog dagelijks gebruik van maken.

 

Een verende zadelpen dus, waarom dan specifiek deze Ergotec PM-705?

Allereerst omdat deze zadelpen een zogeheten parallelmechanisme heeft. Een must voor de minder steile zadelpenbuizen van bakfietsen. De "normale" verende zadelpennen zijn minder geschikt omdat de veerrichting eigenlijk niet goed is. Buiten de mindere werking zal zo'n zadelpen ook eerder slijtage vertonen. Een bijkomend voordeel van het parallelmechanisme van de Ergotec PM-705 is dat deze een relatief lage body hoogte heeft. Dit is de hoogte van het punt waar het zadel gemonteerd wordt (klem) tot de onderkant van het veersysteem. Bij de Ergotec PM-705 is dat 111 mm, wat de zadelpen ook geschikt maakt wanneer het zadel relatief laag staat.

Een ander voordeel van deze zadelpen is de aanwezige beveiliging, in de vorm van een rubber, tussen het parallellogram. Dit voorkomt dat kindjes die achterop zitten de vingertjes tussen de het parellogram kunnen steken.

 

Standaard wordt de Ergotec PM-705 geleverd met een veer die geschikt is voor personen met een gewicht tussen de 70 en 90 kilogram (inclusief kleding en accessoires). Niet gevreesd, andere veren zijn ook beschikbaar. De gewicht ranges zijn als volgt: 

  • tot 70 kg;
  • 70 tot 90 kg;
  • 90 tot 110 kg.

Minder gewicht in een hogere range is helemaal geen probleem, alleen is de werking dan iets minder optimaal. Dit is vooral waarneembaar bij kleine oneffenheden in het wegdek. Dit komt echter vaak voor aangezien er meestal meerdere gezinsleden gebruikmaken van dezelfde fiets.

Bij aankoop van de Ergotec PM-705 in onze webshop monteren wij kosteloos de veer passend bij het gewicht van de bakfiets berijder(s). Hiermee wordt het rijcomfort dus nog verder geoptimaliseerd en je hoeft geen overbodige veer aan te schaffen.

 

Het monteren van deze zadelpen is met twee bouten relatief gemakkelijk. De voorste bout zit verstopt achter het rubber, hier is een inbussleutel met een bolkop het gemakkelijkste om te gebruiken.

Draai eerst beide bouten open, monteer het zadel en draai dan eerst de voorste bout aan. Bij de meeste fietsen zal deze bout meer aangedraaid worden dan de achterste. Daarna draai je de achterste bout vast en trekt het zadel zich recht. Hier zal je een beetje mee moeten spelen tot het zadel waterpas staat, of indien gewenst onder een lichte hoek. Let hierbij op dat de fiets op beide wielen staat en niet op de standaard.

Geen must, maar wel mogelijk: voordat je de zadelpen in de fiets monteert kan de spanning van de veer nog naar wens worden aangepast. Draai eerst de kleine inbus open en stel de gewenste spanning in. Dit kan door de grote inbus met de klok mee (strakker) of tegen de klok in (losser) te draaien. Dit is echt persoonlijke voorkeur en kan ook achterwege gelaten worden. Standaard staat de veer in het midden afgesteld. 

 

Ben je overtuigd van dit product, maar twijfel je of de Ergotec PM-705 in jouw bakfiets past? Check allereerst de zadelpen diameter van je bakfiets: deze moet overeenkomen met de diameter van de Egrotec PM-705 (31.6 mm). De diameter kun je normaalgesproken terugvinden op de zadelpen van je bakfiets. Meet vervolgens de hoogte van de zadelrails tot het punt waar de zadelpen in het frame verdwijnt. Is dit meer dan 111 mm en minder dan 270 mm, dan past deze verende zadelpen in jouw bakfiets.

 

Wij hebben meerdere verende zadelpennen getest en deze Ergotec PM-705 gaf voor ons duidelijk het beste resultaat. Vandaar dat wij deze in onze shop verkopen: Duitse kwaliteit met een gunstig prijskaartje. Twijfel je nog? Aarzel niet om ons te contacten voor meer informatie of bij vragen.

 

Alvast veel comfortabel rijplezier,
Team Studio Vollebak

Terug naar blog